Sambutan Hari Jadi 生日节
Misua juga dieja sua
mi yang berasal dari perkataan Hokkien iaitu mi-soàⁿ. Misua merupakan sejenis mi yang sangat nipis dan mi masin.
Misua diperbuat daripada tepung gandum. Misua ini berbeza daripada mifen (mee
hoon) dan mi selofan dimana kedua-dua mo tersebut adalah jenis mi yang dibuat
daripada beras dan hijau kacang. Misua adalah mi yang paling nipis diantara mi
lain. Misua juga merupakan mi yang terpangjang antara mi lain setimpal dengan
namanya Chang Shou Mian iaitu Chang长 bermaksud panjang, 寿 umur, mian pula
bermaksud mi. Secara keseluruhannya, mi ini melambangkan kehidupan yang
panjang.
Misua kebiasaanya dimasak
semasa perayaan penting iaitu semasa sambutan hari jadi. Hal ini kerana Misua
melambangkan kehidupan yang panjang dalam budaya Cina, oleh itu mi sua
merupakan makanan yang perlu dimakan semasa sambutan hari jadi dalam kalangan
cina.
Misua diperbuat daripada tepung gandum. Memasak misua biasanya mengambil
masa kurang daripada dua minit dalam air mendidih. Kuantiti mi akan menentukan panjang masa untuk mi tu masak.
Ia biasanya dihidangkan dengan bahan-bahan seperti telur, tiram, ayam, cendawan
shiitake, arak merah cina dan Daun Bawang.
|
Mi Sua yang dijemur. |
|
Cara menjemr Mi Sua |
|
Bentuk misua yang dipasarkan |
|
Hidangan Misua dengan sup ayam cendawan serta telur |
No comments:
Post a Comment